De voordelen van etf’s

Als je wilt gaan beleggen in etf’s, is het een goed idee om eerst te weten waar het over gaat. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken wat de verschillen zijn tussen een etf en traditionele trading funds. In de tekst lees je alles wat je moet weten voordat je begint met beleggen in etf’s en wat deze etf’s nou precies inhouden.

Wat is een etf

Wat zijn nou de voordelen etf’s? Een etf of Exchange traded fund is een passief beheerd beleggingsfonds wat op de beurs verhandeld wordt. Het investeringsdoel van beleggen in en met een etf is het zo nauwkeurig volgen van de onderliggende beursindex. Er zijn twee soorten van een etf een fysieke replicatie en een synthetische replicatie. Een etf die een fysieke replicatie gebruikt koopt vrijwel alle aandelen of obligatie op. Het voordeel hiervan is het eenvoud en de transparantie. Het heeft als nadeel veel tracking errors. Een etf die een synthetische replicatie heeft sluit swap overeenkomsten af met meerdere tegenpartijen. Dit gebeurt om het rendement van het rendement van de index te leveren. 

Voordelen van etf’s 

Het grootste voordeel van een etf is de jaarlijkse beheervergoeding. Dit komt omdat deze aanzienlijk laag is vergeleken met normale beurs aandelen. Dit is ongeveer 0,5 procent vergeleken met de normale 2 procent. Mensen proberen hierbij niet slimmer te zijn dan de markt en hoeven hierdoor ook geen dure analisten in te huren om te weten waar in ze moeten investeren. Het computerprogramma doet bijna al het werk voor je en er zitten bovendien ook geen slecht renderende contanten in. Plus het is bijna altijd vol belegd wat de kans op geld verliezen kleiner maakt. Hierdoor hoef je minder tot niet meer te speculeren over wat er zal gebeuren. Daarnaast is er een grotere flexibiliteit in het verhandelen van de aandelen en daarom makkelijker om mee te beginnen. Dus wordt de handel hierin ook groter aangezien meer mensen durven te beginnen. Wel is het zo dat dat het transactietarief lager is van de indexfonds dus betaal je eerst minder. Dus daarin zit wel weer een voordeel.

Verschil met het indexfonds.

Het grote verschil tussen een etf en het indexfonds is dat een etf bijna altijd wordt verhandeld. Daarnaast is er een extreem groot belastingverschil. Maar het grootste en belangrijkste verschil is dat een indexfonds meestal niet uit een index aandelen bestaat maar uit meerdere. Waardoor etf een veiligere en voorspelbaardere opties vergeleken met het indexfonds.